Delavnice Univerzalne preventive pred demenco za domove starejših

Demence ne moremo preprečiti, pomembno pa lahko z zdravim načinom življenja ter nekaterimi preventivnimi ukrepi njen potek upočasnimo. S tem namenom je naš partnerski Zavod Preventiva Demenca pripravil delavnice univerzalne preventive pred demenco za domove starejših.


O predavateljici
Delavnice izvaja Samira Lah, magistrica psihologije in univ. dipl. pedagog in soc. kulture z večletnimi izkušnjami na področju svetovanja in izobraževanja učencev s posebnimi vzgojno izobraževalnimi potrebami. Pridobljena ima znanja in usposabljanja s področja nevrolingvističnega programiranja (NLP Praktik, NLP Mojster Praktik, INLPTA), Realitetne terapije (Inštitut Williama Glasserja), specialne in socialno pedagoške dokvalifikacije ter  znanja iz montessori in waldorfske pedagogike.


Znanja in izkušnje s področja preventivnega delovanja pred demenco si je pridobila z vodenjem delavnic za starejše, skozi študij psihologije in osebno izkušnjo pri soočanju z demenco. Pri načrtovanju delavnic je sodelovala s prof. dr. Vojkom Kavčičem, avtorjem uspešnice Umovadba. Na delavnicah vas bo seznanila z osnovnimi informacijami o pojavu demence, predvsem pa boste preko igre, na sproščen in zabaven način, okrepili pri demenci najbolj izpostavljena področja.


Delavnice vsebujejo preventivne aktivnosti s področja krepitve kognitivnih, senzornih, senzomotoričnih funkcij, komunikacije in čustev ter predavanje o vplivu življenjskega sloga kot varovalnega dejavnika pri razvoju demence.
Ponudba predavanj
Predavanja potekajo v domu in so namenjena strokovnim delavcem, ki delajo s starostniki (delovni terapevti, negovalci, medicinske sestre itd.), svojcem, ki želijo pomagati osebam z demenco ter vsem starejšim osebam, ki želijo delovati preventivno.

  • Predavanje s predstavitvijo konkretnih aktivnosti s posameznega področja
  • Sklop 5 predavanj s praktičnimi delavnicami s posameznih področij:

– Pomen krepitve spomina in drugih kognitivnih funkcij
– Pomen krepitve senzorike in senzomotorike
– Komunikacija in čustva pri osebah z demenco
– Zdrav življenjski slog  kot varovalni dejavnik
– Družabne aktivnost in medsebojno sodelovanje


Sklop 5 predavanj nudi nekoliko širši pogled na posamezno področje, ki ga želimo krepiti. Na predavanju boste pridobili praktične napotke katere aktivnosti, igre in pripomočke uporabiti, če želimo krepiti posamezno področje (senzorno, kognitivno, senzomotorično itd.).

  • Sklop delavnic za starostnike vključuje 10 zaporednih praktičnih delavnic, kjer preko igre in drugih aktivnosti krepijo posamezna področja (trening spomina, senzornih zaznav, senzomotorike, miselnih aktivnosti itd.) na sproščen in zabaven način ter si tako pridobijo znanja in veščine, kako s treningom nadaljevati tudi kasneje.

Obširnejše informacije in kontakti:
WWW: www.preventivademenca.si
E: preventiva@demenca.si
M: 040 349 355