Circo

54.29

Spoznajte razmerje med delom celote in celoto. Izberite veliko, srednjo ali majhno kartico z nalogo. Kartice vsebujejo rdeče in bele četrtinke kroga s katerimi ustvarite prikazane podobe s kartic. Kartice z nalogami imajo več težavnostnih stopenj. Aktivnost zahteva usmerjeno pozornost, natančno opazovanje in vizualno-prostorsko orientacijo.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi motoriko,
 • krepi vidne zaznave,
 • krepi sposobnosti opazovanja, primerjanja, razvrščanja,
 • krepi finomotoriko in koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi pozornost in koncentracijo.
Razpoložljivost: na zalogi
SKU: 3005465

Opis

Igra Circo je narejena iz vzorcev, ki jih lahko razporejamo v različne kombinacije in oblike po predlogi ali s pomočjo lastne domišljije. Takšna aktivnost zahteva usmerjeno pozornost, natančno opazovanje, vizualno prostorsko orientacijo, logično sklepanje, finomotorične spretnosti ter pozornost in koncentracijo.

 • Med iskanjem ustreznih barvnih vzorcev z opazovanjem, primerjanjem oblik, barv in vzorcev krepimo vidne zaznave. Aktivnosti, ki spodbujajo vidne zaznave, pozitivno delujejo tudi na druga področja (npr. spomin, motoriko, načrtovanje, govor itd.). Vse kar zaznavamo z vidom, pa tudi tiste vizualne podobe, ki si jih ustvarjamo le v mislih, obdelajo naši možgani. Kako dobro možgani opravijo nalogo, se kaže v tem, kako si zapomnimo podrobnosti, zaznavamo razlike, natančno izvedemo nalogo (vidno motorična koordinacija), si v mislih nekaj predstavljamo (vizualizacija in imaginacija), se orientiramo v prostoru ali na listu. Težave pri vidnih zaznavah se lahko izražajo na več načinov: npr. ne zmoremo razlikovati med podobnimi elementi (vizualna diskriminacija), težje zaznamo majhne razlike, lahko se pojavijo zamenjave podobnih črk (p, q ali b, d), težje sledimo pravilnemu zapisu v vrstici ali v prostoru (vizualno zaporedje) ali med branjem preskakujemo vrstice. Težave s koordinacijo oko roka se kažejo tako, da težje usklajujemo pogled in motoriko (prijemanje, drža pisala itd.).
 • Pri razvrščanju in oblikovanju vzorcev sodeluje vidno prostorska orientacija. Pri demenci je orientacija pogosto prizadeta, zato se pojavi slabše zavedanje prostora (npr. izgubljanje v že znanem prostoru), težave pri vsakodnevnih opravilih, ko je potrebno npr. postaviti kozarec na ustrezno mesto, se podpisati na določen del lista, obleči itd. Preventivne aktivnosti lahko prispevajo k boljši ohranjenosti orientacije.
 • Različne like, oblike, barve, velikosti in druge karakteristike lahko razporejamo v različne kombinacije vzorcev, po smiselnem in pravilnem zaporedju ter lastnostih elementov. Ob tem ne krepimo le pozornosti in natančnega opazovanja, pač pa tudi semantični spomin. Ko rešujemo različne probleme logično sklepamo, uporabljamo osnove matematike in krepimo kognitivne funkcije. Učinki vaje pa se lahko prenašajo tudi na reševanje novih, podobnih problemov.
 • Ker krepimo več ravni hkrati, se aktivira več delov možganov in obe možganski polovici, desna in leva, kar je za ohranjanje možganske prožnosti še posebej pomembno.
 • Iskanje vzorcev nas lahko sprošča, umirja in daje občutek zadovoljstva ob opravljanju aktivnosti. Ko oseba išče vzorce, ohranja občutek samokontrole, kar je še posebej pomembno pri posameznikih katerih občutek zmožnosti je zaradi kognitivnega upada šibek.
 • Opazovanje in izvedba naloge sta odvisni tudi od naše usmerjene pozornosti. Da posameznik najde majhen predmet na celotni sliki je potrebna vzdrževana pozornost ali pozornost orientacije. Takrat se posvečamo le enemu dražljaju določen čas. Pozornost igra ključno vlogo pri skoraj vseh miselnih procesih, omogoča nam, da sledimo pogovoru, opravljamo neko aktivnost, opazujemo naravo, poslušamo glasbo, slikamo, okušamo dobro hrano itd. Če smo za določeno nalogo bolj motivirani in jo radi opravljamo je naša pozornost večja, opazovanje pa natančnejše. Kadar sestavljamo zavzeto, pozabimo na vsakdanje skrbi in se lažje sprostimo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevno aktivnost.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).
INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.