dementia-educo-figurogram-2

Figurogram

71.37

Igra spodbuja abstraktno razmišljanje in ustvarjalnost. Ustvarite geometrijsko sliko, ki jo vidite na kartici. Pri naprednejšem načinu igranja se lahko ustvari le eno četrtino slike, ki postane celovita s pomočjo odseva v ogledalu. Oblike, vzorci in prostorske zaznave dobijo nove dimenzije. Figurogram predstavlja odličen trening implicitnega spomina saj z zrcalnim oblikovanjem vzorca, krepimo vizualno prostorske predstave in finomotorične veščine.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi implicitni spomin,
 • krepi vidno prostorsko orientacijo,
 • krepi finomotoriko in koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.
 • Krepi izvršilne funkcije: občutek izbire in nadzora

NAVODILA ZA UPORABO_FIGUROGRAM (pdf)

Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E522231

Opis

V začetnih fazah demence in kot preventivna aktivnost je priporočeno učenje novih veščin, saj te ustvarjajo kognitivno rezervo. Naloge pri kateri uporabljamo zrcalno risanje ali postavljamo predmete s pomočjo zrcala, omogočajo krepitev implicitnega spomina.

Aktivnost kot je Figurogram ugodno vpliva na naše sposobnosti:

 • Figurogram predstavlja odličen trening implicitnega spomina, saj z zrcalnim oblikovanjem vzorca krepimo vizualno prostorske predstave in finomotorične veščine. Gre za učenje motoričnih veščin preko zrcalnega pogleda. Raziskave kažejo, da lahko trening upočasnjuje dezorientacijo v kognitivnih, senzornih in motoričnih procesih povezanih s staranjem.
 • K implicitnemu spominu spadajo osnovne motorične veščine kot so npr. kako nekomu seči v roko, kako pri hranjenju držati žlico in jo ponesti k ustom, kako se nasmehniti ali zavezati vezalke. Rečemo, da se te veščine vtisnejo v mišični spomin. Ker so shranjene nezavedno v naših možganih, jih lahko prikličemo avtomatsko – npr. če komu podamo predmet, se bo avtomatsko odzval in stegnil roko, da bi predmet vzel. Implicitni spomin pa vključuje tudi naše znanje jezika, način kako izgovoriti posamezno besedo, stavek, znanje poštevanke, postopke računanja, pregovore in fraze itd.
 • Vaje za krepitev implicitnega spomina nam omogočajo, da ohranjamo vitalnost in sposobnost učenja novih stvari. Raziskave kažejo, da se s treningom pridobljene veščine prenašajo tudi na druga področja. Implicitni spomin vključuje tudi naše čustvene odzive, ki smo jih pridobili tekom življenja. Tehnika aktivira obe možganski polovici, pri tem vizualno prostorske zaznave stimulirajo desno polovico, verbalne pa levo polovico. Pri osebah v začetni fazi demence so takšne naloge še posebej smiselne, saj gre za spomin, ki je dlje časa ohranjen.
 • S premikanjem in sestavljanjem oblik krepimo finomotorične veščine, ki jih uporabljamo vsak dan. To so npr. zapenjanje gumbov, držanje jedilnega pribora, skrb za higieno, priklic avtomatskih spominov, kot je petje pesmi ipd. Raziskave so pokazale, da takšna tehnika vodi k uspehu, če se izvaja dovolj intenzivno, pogosto in kontinuirano. Pri zrcalnem risanju podobe, oseba podobo, ki jo vidi v ogledalu zrcalno nariše (ali sestavi vzorec z oblikami) na podlago.
 • Pri aktivnostih, ki vključujejo razvrščanje in oblikovanje vzorcev, sodeluje tudi vidno prostorska orientacija. Ko posameznik gleda v ogledalo in hkrati na podlago, pri tem vključuje koordinacijo oko roka. Pri možganskih poškodbah in demenci je orientacija pogosto prizadeta, zato se pojavi slabše zavedanje prostora (izgubljanje v že znanem prostoru). Težave z orientacijo se pojavljajo tudi pri vsakodnevnih opravilih, ko je potrebno npr. postaviti kozarec na ustrezno mesto, se podpisati na določen del lista, obleči itd. Preventivne aktivnosti lahko prispevajo k boljši ohranjenosti orientacije na podlagi ali v prostoru, če se izvajajo preden pride do večjega kognitivnega upada ali razvoja demence.
 • Iskanje skladnosti in urejenosti pri sestavljanju vzorcev nas lahko sprošča, umirja in daje občutek zadovoljstva ob opravljanju aktivnosti. Ko oseba sestavlja vzorce ohranja občutek samokontrole, kar je še posebej pomembno pri posameznikih katerih občutek zmožnosti je zaradi kognitivnega upada šibek.
 • Opazovanje in izvedba naloge sta odvisni tudi od naše usmerjene pozornosti. Pozornost igra ključno vlogo pri skoraj vseh miselnih procesih, omogoča nam,  da sledimo pogovoru, opravljamo neko aktivnost, opazujemo naravo, poslušamo glasbo, slikamo, okušamo dobro hrano itd. Če smo za določeno nalogo bolj motivirani in jo radi opravljamo, bo naša pozornost večja, opazovanje pa natančnejše. Kadar sestavljamo zavzeto, pozabimo na vsakdanje skrbi in se lažje sprostimo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

NAVODILA ZA UPORABO_FIGUROGRAM (pdf)

Dodatne informacije

Stopnja demence

Blaga, Zmerna

Dodatne informacije

Dimenzije: 35 cm x 19 cm x 8 cm (lesena škatla s pregradami in pokrovom)

Vsebina: 48 plastičnih delov za sestavljanje, 18 plastičnih kartic s podobami geometrijskih vzorcev, plastično varnostno ogledalo, priročnik z navodili

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.