Igra Met

70.15

Zabavna aktivnost vsebuje elemente iz mnogih klasičnih iger in spodbuja štetje. Igralci morajo vreči obroče iz vrvi na lesene palice in nato upoštevati rezultat glede na številko zapisano ob palici. Igra se lahko uporablja na tleh ali jo namestite na steno. Aktivnost krepi vidne zaznave, motorične spretnosti ter pozornost in koncentracijo

Otroci ali odrasle osebe posnemajo držo s kartice in poskušajo najti dve kartici z ujemajočimi se pozami. Dodatno se lahko igra še igra spomin. Igra krepi motorične in finomotorične spretnosti ter ohranja sposobnost orientacije in koordinacije gibov oko roka.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi motoriko,
 • krepi orientacijo,
 • krepi koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.
Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E522820

Opis

Motorične spretnosti so povezane z gibanjem celotnega telesa. Pri aktivnosti Met uporabljamo celo telo, ko poskušamo zadeti tarčo. Pri tem moramo  ohranjati ravnotežje in koordinacijo oko roka, natančno opazovati in pravilno oceniti razdaljo med nami in tarčo.  Vsako gibanje ima določeno moč, hitrost, mehkobo, je bolj ali manj skladno in natančno v izvedbi.

 • Koordinacija oko roka je kompleksna  sposobnost, ki jo uporabljamo pri pisanju, prijemanju predmetov, oblačenju itd. Vključuje vidne zaznave, ki usklajujejo  vid z gibanjem in premikanje rok oziroma prstov. Gre za oko - roka vizualno motorični sistem, ki je pomemben pri vseh finomotoričnih spretnostih.
 • Vizualno prostorska orientacija nam omogoča zavedanje tega kje je naša desna noga, na kateri strani sobe stojimo, kdaj bomo imeli rojstni dan in v katerem letnem času smo. Naloga  nam omogoča krepitev vidno prostorske orientacije, ki krepi zavedanje tega kje se nahajamo v prostoru, kakšna je razdalja med name in tarčo itd.  Prostorsko orientacijo povezujemo z vidnimi zaznavami. Pri demenci je orientacija pogosto prizadeta, zato se pojavi slabše  zavedanje prostora in  delov telesa (pogosto izgubljanje v že znanem prostoru, težave z oblačenjem, postaviti kozarec na ustrezno mesto, se podpisati na določen del lista, obleči itd. ). Preventivne aktivnosti  lahko krepijo sposobnosti orientacije.
 • Med izvajanjem aktivnosti z žogo ali drugim predmetom posameznik ohranja občutek za ravnotežje, gibanje in telo. Pri osebah z demenco so takšne vaje priporočljive, saj ohranjajo in krepijo občutek zavedanja telesa in orientacije. Ravnotežje upravlja vestibularni sistem, ki se nahaja v notranjem ušesu. Omogoča nam, da zaznavamo lastno gibanje, da lahko stojimo po konci. Okvare vestibularnega sistema lahko vplivajo na več drugih področij: šibko ravnotežje, šibek mišični tonus, izguba orientacije, zaznavanja prostora, težje si tudi v mislih predstavlja predmete itd.

Pri  vodenju, spremljanju in komunikaciji  z osebo z demenco ali drugimi oblikami težav na področju senzomotoričnih  sposobnosti,   moramo upoštevati  omenjene težave.  Lahko se pojavi manjša natančnost izvedbe naloge, upočasnjeno predelovanje informacij in počasnejša izvedba. Če so kognitivne sposobnosti že zelo v upadu, oseba morda ne bo zmogla ohranjati ravnotežja, zato ji  omogočimo, da vajo izvede sede, in približamo tarčo. Pomembno je, da se pri nalogi počuti uspešno in sproščeno.

Ker je igra manj zahtevna in ne potrebuje posebnih miselnih naporov, je kot preventivna aktivnost primerna za vse. Izvajajo jo lahko tudi osebe, ki imajo že rahlo napredovano demenco.

Če igro izvajamo kot družabno aktivnost, s tem krepimo in ohranjamo komunikacijske veščine, socialne kompetence ter spodbujamo pozitivno samopodobo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

Dodatne informacije

Vsebina: 1 lesena deska z 9 palicami (ø 50 cm), 4 obroči iz vrvi, priročnik z navodili za uporabo

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.