Magnetni labirint – Vzorec 1

59.77

Igralna plošča ima 6 kartic z nalogami, ki prikazujejo vzorce s kroglicami. Z uporabo teh kartic otroci ali odrasle osebe premikajo barvne kroglice skozi labirint na pravo mesto z magnetnim peresom. Igra krepi koordinacijo oko-roka, logično mišljenje, prostorske zaznave in koncentracijo. Otroci med igro izboljšujejo tudi premike, ki se uporabljajo pri pisanju.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi implicitni spomin,
 • krepi vidno prostorsko orientacijo,
 • krepi finomotoriko in koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.
Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E522392

Opis

Branje časopisa, rezanje zelenjave, računanje stroškov ali nakupovanje izdelkov spadajo med vsakodnevne aktivnosti, ki jih opravljamo rutinsko, brez večjega napora, bolj ali manj avtomatsko in nezavedno. Ko nam s staranjem določene sposobnosti upadajo, pa se vedno bolj soočamo s tem, da nekaterih opravil ne zmoremo več izvesti z lahkoto kot smo jih nekoč. Soočamo se z upadom kognitivnih sposobnosti, ki so povezane s tem kako hitro se odzovemo na določen dražljaj iz okolja, kako smo osredotočeni pri delu, kakšni so naš spomin, sposobnosti reševanja problemov, mišljenje, razmišljanje, logično sklepanje in načrtovanje.

Kako upočasniti proces staranja oz. kognitivni (miselni) upad je tema, s katero se danes ukvarjajo številni znanstveniki. Raziskave vse pogosteje kažejo, da lahko miselne aktivnosti  upočasnijo kognitivni upad oz. zmanjšajo tveganje zanj, saj podpirajo rast novih živčnih celic ter povezav med živčnimi celicami. Če npr. izvajamo umovadbo oziroma krepimo posamezno kognitivno področje, kot je npr. pozornost, se učinki treninga prenašajo tudi na spomin, vidno in slušno zaznavanje, vztrajnost ipd.

Kognitivne sposobnosti so neposredno povezane z našimi zaznavami, ki jih sprejemamo preko čutil: z vidom, poslušanjem, z dotikom, okusi, vonjem.

S pomočjo grafične plošče krepimo več področij hkrati. Pri aktivnosti za premikanje kroglic uporabljamo eno ali obe roki hkrati, kar od nas zahteva natančno opazovanje, vidno ostrino, koordinacijo oko roka, prostorsko orientacijo, finomotorične spretnosti ter pozornost in koncentracijo.

Koordinacija oko-roka, finomotorika, vidne zaznave, prostorska orientacija ter pozornost in koncentracija so sposobnosti, ki jih potrebujemo pri vsakodnevnih opravilih. S pomočjo Magnetnega labirinta bomo krepili vse omenjene sposobnosti. Pri aktivnosti za premikanje kroglic uporabljamo eno ali obe roki hkrati. Pri tem je potrebno natančno opazovati in se spretno premikati skozi labirinte. Z aktivnostjo krepimo vidne zaznave in finomotorične spretnosti.

 • Pravilno nizanje kroglic skozi vodilo od posameznika zahteva usmerjeno pozornost in koncentracijo. Takšna zbranost lahko posameznika sprošča in umirja ter ohranja občutek kontrole in nadzora, kar je še posebej pomembno pri osebah, katerih samopodoba in občutek kompetentnosti sta zaradi kognitivnega upada že prizadeta. Usmerjena pozornost igra ključno vlogo pri skoraj vseh miselnih procesih, ko sledimo pogovoru, opravljamo aktivnost, opazujemo naravo, poslušamo glasbo, slikamo, okušamo dobro hrano itd. Če smo za določeno nalogo bolj motivirani in jo radi opravljamo, bo naša pozornost večja, opazovanje pa natančnejše.
 • Kadar sestavljamo zavzeto, pozabimo na vsakdanje skrbi in se lažje sprostimo.
 • S treningom krepimo gibe rok in prstov (pincetni prijem), sposobnosti, ki so potrebne pri ohranjanju samostojnosti (oblačenje, zapenjanje gumbov, zadrg itd). Ko posameznik opazuje kje se nahaja cilj in hkrati drsi s pisalom po podlagi po ustreznem zaporedju, to vključuje tudi koordinacijo oko-roka.

Aktivnost je preprosta za uporabo in se lahko uporablja tako leže kot sede. Ker je naloga manj zahtevna in ne potrebuje posebnih miselnih naporov, jo lahko izvajajo tudi osebe, ki imajo že rahlo napredovano demenco.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

Dodatne informacije

Dimenzije: 35.5 cm x 37.5 cm x 5 cm

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.