Maxi mozaik

131.76

Aktivnost spodbuja zaznavanje barv in oblik. Otroci ali odrasle osebe lahko ustvarijo svoje lastne kreacije ali uporabijo eno od 8 predlog. Kartice s predlogami imajo 8 težavnostnih stopenj. Aktivnost krepi pozornost, natančno opazovanje ter proceduralni spomin in vizualno prostorsko orientacijo.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi implicitni spomin,
 • krepi vidno prostorsko orientacijo,
 • krepi finomotoriko in koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.

NAVODILA ZA UPORABO MAXI MOZAIK (pdf)

Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E523096

Opis

Igra Maxi mozaik vsebuje žebljičke različnih barv in oblik, ki jih uporabimo za oblikovanje podob po predlogah s kartic, s pomočjo domišljije pa lahko kreiramo tudi svoje podobe.

Včasih, ko še ni bilo veliko  delovnih strojev in računalnikov, smo ljudje dela opravljali ročno. S prebiranjem žit, luščenjem fižola, koruze, kvačkanjem, šivanjem, rezljanjem lesa itn. smo ohranjali ročne spretnosti, vidne zaznave, pozornost in koncentracijo, ob aktivnostih pa smo se tudi družili. Danes so ročne spretnosti prisotne le pri nekaterih poklicih, hobijih in pri dnevnih aktivnostih kot so npr. oblačenje, gospodinjska dela, pisanje, telefoniranje. Če želimo načrtno ohranjati in krepiti omenjene sposobnosti nam lahko Maxi mozaik  pri tem pomaga. Z njo bomo krepili sposobnosti natančnega opazovanja, pozornost, ročne spretnosti, proceduralni spomin in vizualno prostorsko orientacijo.

Maxi mozaik  spodbuja nekatere naše sposobnosti:

 • Med sestavljanjem kombinacij barvnih vzorcev z opazovanjem, primerjanjem oblik, barv in vzorcev krepimo vidne zaznave ter spodbujamo koordinacijo oko roka in finomotorične spretnosti. Senzorni signali uravnavajo aktivnosti, ki vodijo do dovolj natančnega prstnega prijema, finomotorika pa se povezuje z uporabo drobnih mišic v prstih, rokah in ramenu, v povezavi z vidom ali/in tipom. Ko s prsti pritisnemo na podlago, senzorni receptorji potujejo iz vidnega predela možganov v področje za motoriko, ta pa posreduje informacijo do naših mišic, ki sprožijo gibanje. Pri finomotoričnih gibih je tako pomembno kako natančno opazujemo, zaznamo celoto in podrobnosti ter ocenimo lokacijo vzorca. Aktivnosti, ki spodbujajo vidne zaznave, pozitivno delujejo tudi na druga področja (npr. spomin, motoriko, načrtovanje, govor).
 • Z vajo krepimo gibe rok in prstov (pincetni prijem), sposobnosti, ki so potrebne pri ohranjanju samostojnosti (oblačenje, zapenjanje gumbov, zadrg itd).
 • Senzorne zaznave s staranjem in pri demenci slabijo, kar prizadene finomotorične spretnosti. Celo minimalna okvara v senzornem ali motoričnem korteksu lahko moti posamezni prstni gib in zmanjša našo samostojnost pri vsakodnevnih opravilih. Poškodba ključnih poti vodi do okvar: naravni gibi rok postanejo težje izvedljivi, okvare senzomotorike lahko vodijo do težav pri čutenju ter tudi do nezmožnosti ločevanja tekstur in oblik. Pri delu z osebo z demenco ali osebami s težavami na področju senzormotoričnih sposobnosti je pomembno, da upoštevamo omenjene težave. Pri  izvajanju naloge se lahko pojavi manjša natančnost izvedbe, upočasnjeno predelovanje informacij in počasnejše dokončanje naloge. Če so kognitivne sposobnosti že zelo v upadu, oseba morda ne bo zmogla pravilno razvrščati predmetov ali oblikovati simetričnih vzorcev, napredek bo manjši ali pa ga sploh ne bo.
 • Iskanje skladnosti in urejenosti pri sestavljanju vzorcev nas lahko sprošča, umirja in daje občutek zadovoljstva. Ko oseba sestavlja vzorce ohranja občutek samokontrole, kar je še posebej pomembno pri posameznikih, katerih občutek zmožnosti je zaradi kognitivnega upada šibek.
 • Opazovanje in izvedba naloge sta odvisni tudi od naše usmerjene pozornosti. Pozornost igra ključno vlogo pri skoraj vseh miselnih procesih, omogoča nam, da sledimo pogovoru, opravljamo neko aktivnost, opazujemo naravo, poslušamo glasbo, slikamo, okušamo dobro hrano itd.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

NAVODILA ZA UPORABO MAXI MOZAIK (pdf)

Dodatne informacije

Dimenzije: 31 cm x 29 cm x 8.5 cm (lesena škatla s pregradami in pokrovom)

Vsebina: 160 plastičnih žebljičkov v 8 svetlih barvah, 8 predlog, lesena plošča (38 cm x 27 cm), priročnik z navodili za uporabo

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.