dementia-educo-feel-shapes-2

Občuti obliko

60.39

Prepoznajte oblike na hrbtu, v vrečki, narisane v zraku ali igrajte igro spomin. Igra krepi in utrjuje naše tipne zaznave, pozornost in koncentracijo.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • ohranja in utrjuje finomotorične spretnosti,
 • krepi in ohranja tipne (senzorne) zaznave,
 • krepi taktilno pozornost in koncentracijo,
 • krepi in ohranja možgansko plastičnost,
 • ohranja in utrjuje občutek osebne zmožnosti,
 • zabavna in razvedrilna aktivnost, ki spodbuja komunikacijo.

NAVODILA ZA UPORABO_OBČUTI OBLIKO (pdf)

Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E523321

Opis

Igra Občuti obliko je sestavljena iz ploščic s katerimi lahko igramo igro Spomin, z njimi pa lahko krepimo tudi tipne zaznave. Na ploščicah so različne oblike, ki jih lahko prepoznavamo s tipom tako, da si zavežemo oči ali pa damo vse ploščice v vrečko in jih s tipanjem poiščemo. Igra se zaključi, ko prepoznamo vse pare.

Pravila so enaka kot pri običajni igri Spomin, le da zapremo oči in svojo pozornost usmerimo na prepoznavanje izbočenih geometrijskih likov. S pomočjo tipa prepoznavamo like in jih razvrščamo v pare, ki jih polagamo enega zraven drugega.

Uporaba tipnih aktivnosti ima lahko več pozitivnih učinkov. Če zapremo oči in se osredotočimo samo na zvoke v okolju, lahko zaznamo tudi najmanjše šume. Podobno se zgodi, kadar izvajamo tipne aktivnosti. Naša čutila se bolje osredotočajo na tipne zaznave, ko so oči zaprte.

Na konicah prstov imamo ljudje preko 3000 živčnih oziroma senzornih receptorjev, ki so povezani z različnimi predeli možganov. Tako informacije iz okolja prehajajo po senzorni poti v centralni živčni sistem, kjer se širijo po nevronih preko senzornih receptorjev.

 • Pri senzornih zaznavah je pomembna nevroplastičnost, saj skozi živčno pot senzorna stimulacija vpliva na spremembe v možganih. Ko izvedemo neko novo dejavnost, se vzpostavljajo nevronske povezave tako, da se aktivirata dva nevrona, med njima pa se ustvari povezava. S senzornim treningom se ustvarjajo nove nevronske povezave in bolj kot bomo izvajali trening, bolj se bodo le te razvijale in krepile, mi pa bomo vajo oziroma nalogo opravljali vedno spretnejše in natančnejše.
 • Tipne informacije potujejo tudi do motoričnega predela možganov in se povezujejo z našimi motoričnimi gibi.

S tipanjem geometrijskih oblik krepimo tudi finomotoriko, ki prav tako vključuje različne predele možganov.

 • Ko premikamo prste aktiviramo somatosenzorni in motorični korteks, ki sta odgovorna za osnovne gibe in uravnavanja smeri gibanja. Pri tipnih zaznavah uporabljamo kompleksne gibe, zavestno kontrolo in koordinacijo gibov, aktiviramo pa tudi naše izkušnje, znanje in spomin ter vizualne predstave o predmetu ali obliki, ki jo prepoznavamo s tipom. Tipni dražljaji potujejejo do možganov po dveh poteh, aktivirata se obe možganski polovici. Zaznavanje dražljajev na desni strani telesa se preko hrbtenjače prenaša v levi del možganov in obratno. To lahko opazimo pri ljudeh, ki so imeli možganski strdek. Če je strdek poškodoval levo stran možganov, bodo čutili posledice na desni strani telesa (npr. postanejo manj spretni z desno roko, težje se opirajo na desno nogo itd.).
 • Ko izvajamo tipne aktivnosti, ni vseeno kakšne oblike likov imamo, ali gre za prepoznavanje tipnih črk, besed itd. Tudi zaznave različnih oblik in vzorcev predelujejo različni predeli možganov. Z levo roko bodo ponavadi desnoročni ljudje praviloma bolje prepoznavali oblike, loke, kote, vzorce. Z desno roko pa bodo desnoročni ljudje bolje prepoznavali tipne črke, saj imamo center za prepoznavanje črk desnoročni ljudje praviloma v levem delu možganov. Vedno obstajajo tudi izjeme.

Ker so senzorni receptorji povezani z različnimi predeli možganov, so tipne vaje toliko bolj zaželjene pri krepitvi ali ohranjanju možganske plastičnosti, saj se sposobnosti prenašajo tudi na druga področja. Te anatomske in fiziološke spremembe nevroplastičnosti se dogajajo celo življenje, ne glede na posameznikovo starost. Zato so treningi senzornih zaznav pomembni za ohranjanje naše vitalnosti in prožnosti možganov skozi celo življenje.

 • S tipnim treningom bomo krepili finomotorične spretnosti in tipne zaznave, torej sposobnosti in veščine, ki jih uporabljamo pri rokovanju s predmeti v vsakodnevnem življenju, na primer pri hranjenju, oblačenju, higieni, v gospodinjstvu, pri telefoniranju, pisanju itd.
 • Hkrati pa tipne vaje vzdržujejo koncentracijo in krepijo pozornost. Taktilna pozornost (sensation) je povezana s tem ali znamo s tipom zaznavati različne materiale, ostre in tope predmete, pritisk ene ali dveh točk na določenem delu telesa, hrapavost, vlažnost, gladkost itd.
 • Taktilna nepozornost se lahko pojavi s poškodbo desne možganske polovice. Oseba s takšno okvaro težje zaznava dotike na levi strani telesa. Ko izvajamo tipne vaje je prav, da smo na takšne težave pozorni.

Če igro izvajamo kot družabno aktivnost, s tem krepimo in ohranjamo tudi komunikacijske veščine, socialne kompetence ter spodbujamo pozitivno samopodobo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

NAVODILA ZA UPORABO_OBČUTI OBLIKO (pdf)

Dodatne informacije

Dimenzije: 30 cm x 20 cm (vrečka iz bombaža)

Vsebina: 12 lesenih plošč, 12 plastičnih kartic, plastično pero, priročnik z navodili za uporabo

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.