dementia-educo-search-and-find-2
dementia-educo-search-and-find-3

Poišči in najdi

87.72

V zgornjo polico igralne škatle vstavite eno karto s podobami in poskusite poiskati povezane pare z dvigovanjem rdečih ploščic. Pari so si med seboj podobni, vendar niso enaki. Z aktivnostjo krepimo kratkotrajni, delovni, semantični in epizodični spomin, pozornost in koncentracijo, vidno prostorske zaznave in orinetacijo.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi spomin in logično sklepanje,
 • krepi sposobnosti opazovanja, primerjanja, razvrščanja,
 • krepi finomotoriko in koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.

NAVODILA ZA UPORABO_POIŠČI IN NAJDI (pdf)

Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E522981

Opis

Poišči in najdi je igra s katero krepimo kratkotrajni, delovni, semantični in epizodični spomin. Ploščice so skrite na različnih mestih na igralni površini, oseba pa si mora zapomniti njihovo podobo in lego. Prepoznati mora torej ustrezno podobo, jo poimenovati in hkrati povezati z njenim parom (semantični spomin). Podobo mora zadržati v delovnem spominu, dokler ne najde njenega para. S pomnjenjem kje je podoba skrita pod ploščico, oseba utrjuje vizualno prostorske sposobnosti, delovni spomin in orientacijo. Težave s kratkotrajnim in delovnim spominom se kažejo kot slabše pomnjenje trenutnih, vsakodnevnih dogodkov in njihovega zaporedja. Ne moremo se spomniti kaj smo izvedli prej in kaj kasneje, kako so se situacije vrstile zaporedoma, v spominu težje ohranjamo različne senzorne informacije (vidne, slušne) kot so npr. sklopi števil, besed, imen ali drugih predmetov in pojmov.

Aktivnost kot je Poišči in najdi ugodno vpliva na naše sposobnosti:

 • Igra ne vsebuje abstraktnih simbolov (števila, črke), pač pa slikovne podobe, kar je prijazno do oseb z blago in zmerno stopnjo demence. Slikovne podobe namreč omogočajo hitrejši priklic informacij iz dolgotrajnega spomina.
 • Posameznik s poimenovanjem predmetov na slikah in prepoznavo njihove uporabnosti aktivira semantične in epizodične spomine. Z vizualnim prepoznavanjem prepoznavamo obraze, črke, znake, števila, simbole, razlikujemo hrano, dele telesa itd. Vizualno prepoznavanje vključuje naš spomin in znanje, saj ni dovolj, da objekt le vidimo, uvrstiti ga moramo tudi v pojmovne (kognitivne sheme), jih pravilno poimenovati, prepoznati in povezati z izkušnjami, čustvi in preteklimi spomini. Vsa naša znanja, ki so med seboj povezana v kognitivne sheme ali pojmovne mreže so shranjena v semantičnem spominu. Npr. ko prepoznamo drevo, ga povežemo z različnimi področji, npr. naravoslovjem, gozdovi, listavci, morda to povežemo z dogodkom plezanja po drevesih ali obiranjem sadežev, nevihto, ki je zlomila drevo itd. Pojmovne mreže so običajno sestavljene hierahično in umeščene v posamezne kategorije. Semantični spomini vključujejo znanja o predmetih in omogočajo pravilno razvrščanje predmetov v pare.
 • Kadar oseba poveže predmet na sliki s svojimi osebnimi izkušnjami in o njih pripoveduje, s tem aktivira avtobiografski (epizodični) spomin in krepi komunikacijo.
 • S krepitvijo oziroma treningom kratkotrajnega delovnega spomina lahko povečamo kapaciteto delovnega spomina. Trening lahko izboljša nekatere kognitivne sposobnosti, saj delovni spomin vpliva na procese višjega kognitivnega področja, kot so kognitivna kontrola, fluidna inteligentnost (prostorska orientacija, delovno spomin, hitrost umskega delovanja, logično sklepanje, abstraktno mišljenje, reševanje problemov) in epizodični spomin. Izboljša se tudi deljena pozornost, sposobnost upravljanja s predmeti in podatki.
 • Da si oseba zapomni kje leži posamezna ploščica, se mora pravilno prostorsko orientirati. Pri možganskih poškodbah in demenci je orientacija pogosto prizadeta, zato se pojavi slabše zavedanje prostora (izgubljanje v že znanem prostoru). Težave z orientacijo se pojavljajo tudi pri vsakodnevnih opravilih, ko je potrebno npr. postaviti kozarec na ustrezno mesto, se podpisati na določen del lista, obleči itd.). Preventivne aktivnosti lahko prispevajo k boljši ohranjenosti  orientacije na podlagi ali v prostoru, če se izvajajo preden pride do večjega kognitivnega upada ali razvoja demence.
 • Če igro izvajamo kot družabno aktivnost, s tem krepimo in ohranjamo komunikacijske veščine, socialne kompetence ter spodbujamo pozitivno samopodobo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

NAVODILA ZA UPORABO_POIŠČI IN NAJDI (pdf)

Dodatne informacije

Vsebina: 8 kart s podobami, lesena igralna plošča / shramba (32 cm x 32 cm x 6 cm), 12 lesenih rdečih ploščic, priročnik z navodili za uporabo

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.