Poišči pravo držo

34.77

Otroci ali odrasle osebe posnemajo držo s kartice in poskušajo najti dve kartici z ujemajočimi se pozami. Dodatno se lahko igra še igra spomin. Igra krepi motorične in finomotorične spretnosti ter ohranja sposobnost orientacije in koordinacije gibov oko roka.

Aktivnost je primerna:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • krepi motoriko,
 • krepi orientacijo,
 • krepi koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.

NAVODILA ZA UPORABO_POIŠČI PRAVO DRŽO (pdf)

Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E523188

Opis

Aktivnost Poišči pravo držo krepi motorične in finomotorične spretnosti ter ohranja sposobnost orientacije in koordinacije gibov oko roka.

Oseba pogleda na kartico in sledi slikovnim navodilom. Navodila vključujejo motorične aktivnosti s katerimi spodbujamo prostorsko orientacijo (levo, desno, zgoraj, spodaj, spredaj, zadaj itd.).

 • Senzorne in motorične funkcije so medsebojno odvisne. Predmet naprej vidimo, ga zaznamo in če se odločimo, da ga primemo, uporabimo motoriko.
 • Motorične spretnosti so povezane z gibanjem celotnega telesa. Vsako gibanje ima določeno moč, hitrost, mehkobo, je bolj ali manj skladno in natančno v izvedbi gibov. Pri gibanju je pomembno tudi vzdrževanje ravnotežja oziroma stabilnosti.
 • Koordinacija oko roka je kompleksna  sposobnost, ki jo uporabljamo pri pisanju, prijemanju predmetov, oblačenju itd. Vključuje vidne zaznave, ki usklajujejo  vid z gibanjem oziroma oko (pogled) in premikanje rok oziroma prstov. Gre za oko - roka vizualno motorični sistem, ki je pomemben pri vseh finomotoričnih spretnostih.
 • Vizualno prostorska orientacija nam omogoča zavedanje tega kje je naša desna noga, na kateri strani sobe stojimo, kdaj bomo imeli rojstni dan v tem letu in v katerem letnem času se trenutno nahajamo. Naloga nam omogoča krepitev vidno prostorske orientacije, ki krepi zavedanje tega kje se nahajamo v prostoru in posamezno lego delov telesa.
 • Med izvajanjem aktivnosti z žogo ali drugim predmetom posameznik ohranja občutek za ravnotežje, gibanje in telo. Pri osebah z demenco so takšne vaje priporočljive, saj ohranjajo in krepijo občutek zavedanja telesa in orientacije. Ravnotežje upravlja vestibularni sistem, ki se nahaja v notranjem ušesu. Omogoča nam, da zaznavamo lastno gibanje, da lahko stojimo po konci, ne da bi izgubili ravnotežje. Težave z ravnotežjem oziroma okvare vestibularnega sistema lahko vplivajo na več drugih področij: šibko ravnotežje, šibek mišični tonus, izguba orientacije, zaznavanja prostora, težje si tudi v mislih predstavlja predmete itd.
 • Pri delu (vodenje, spremljanje, komunikacija)  z osebo z demenco ali drugimi oblikami težav na področju senzormotoričnih  sposobnosti  moramo upoštevati  omenjene težave.  Pri  izvajanju naloge se lahko pojavi manjša natančnost izvedbe, upočasnjeno predelovanje informacij in počasnejša izvedba. Če so kognitivne sposobnosti že zelo v upadu, oseba morda ne bo zmogla ohranjati ravnotežja, zato ji  omogočimo, da vajo izvede sede, in približamo tarčo. Pomembno je, da se pri nalogi počuti uspešno in se zabava.
 • Slikovne podobe omogočajo lažji priklic informacij iz dolgotrajnega spomina (semantični spomin). Če s karticami igramo igro spomin, s tem krepimo naš delovni spomin.

 

Ker je igra manj zahtevna in ne potrebuje posebnih miselnih naporov, je kot preventivna aktivnost primerna za vse. Izvajajo jo lahko tudi osebe, ki imajo že rahlo napredovano demenco.

Če igro izvajamo kot družabno aktivnost, s tem krepimo in ohranjamo komunikacijske veščine, socialne kompetence ter spodbujamo pozitivno samopodobo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

 

NAVODILA ZA UPORABO_POIŠČI PRAVO DRŽO (pdf)

Dodatne informacije

Dimenzije: 24 cm x 12.5 cm x 7 cm (lesena škatla s pregradami in pokrovom)

Vsebina: 32 plastičnih kartic, priročnik z navodili za uporabo

Proizvajalec: Educo

 

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.