Sestavljanka Razvojne faze – Dedek

25.62

Sestavljanje sestavljank je priljubljena aktivnost za vse generacije. Slikovne podobe na sestavljankah omogočajo stik z vsebino, ki je osebi blizu, kar je še posebej koristno za utrjevanje avtobiografskega spomina. V dobri družbi z njimi spodbujamo tudi govorne veščine, krepimo pozornost, koncentracijo, orientacijo ter finomotorične spretnosti. Sestavljanka Razvojne faze prikazuje posamezne faze razvoja pri ljudeh ali živalih. Vsaka razvojna faza je večja in zahteva več kosov za dokončanje slike.

Sestavljanke so primerne:

 • za otroke,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • spodbuja aktivacijo epizodičnega spomina,
 • aktivira obe možganski polovici,
 • krepi vidne zaznave,
 • spodbuja finomotoriko (ročne spretnosti) in koordinacijo oko roka,
 • krepi pozornost in koncentracijo,
 • spodbuja komunikacijo in govorne veščine.
Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E522015

Opis

Sestavljanje sestavljanke je priljubljena aktivnost primerna za vse generacije. Zbrano iskanje delčkov sestavljanke, v želji, da bi sestavili celotno sliko, nam lahko daje občutek zadovoljstva, zaposluje naše misli, izostri opazovanje in pozornost. Polaganje delčkov sestavljank na ustrezno mesto krepi finomotoriko in občutek za prostorsko orientacijo. Sestavljanko lahko sestavljamo tudi v skupini ali v paru.

Sestavljanke imajo lahko pozitivne učinke na več ključnih področjih, ki s starostjo slabijo. Ta so kognitivne sposobnosti, senzorne zaznave, finomotorične (ročne) spretnosti, čustva, motivacija in samopodoba ter občutek kompetentnosti. Vplivajo torej na naše misli, čutila, voljo, ki je povezana z gibanjem rok in razpoloženje. Zato sestavljanje obravnavamo kot aktivnost, ki deluje celostno, učinki pa se lahko prenašajo na druga področja našega življenja.

Z aktivnostmi, kot je sestavljanje sestavljank, lahko krepimo več področij:

 • Miselna aktivnost: pri sestavljanju se vključujejo miselni procesi, ki so prisotni tudi pri reševanju različnih problemov ali načrtovanju kakšne aktivnosti. Pri osebah z demenco, ki niso zmožne načrtovanja zahtevnejših življenjskih projektov, lahko na ta način ohranjamo in spodbujamo preproste miselne procese, ohranjamo občutek zmožnosti in pozitivno vplivamo na njihovo razpoloženje. Pomembno je, da izberemo takšno sestavljanko, ki ne bo za osebo ne preveč zahtevna ne preveč enostavna, pač pa izziv, ki ga bo z nekaj manjšega napora zmogla doseči. Aktivnost lahko izvajamo tudi preventivno, kot razvedrilo in odlično popestritev prostega časa.Sestavljanje zahteva sistematičen pristop, kjer najprej zaznamo izziv oziroma problem (kako sestaviti, kje začeti, kaj bomo naredili najprej itd.), nato prepoznamo ovire s katerimi se bomo soočili pri sestavljanju. Ponavadi iščemo več možnih poti (ugibamo, dele med seboj primerjamo), ki bi nas najenostavneje pripeljale do rezultata. Ustvarimo si določeno zaporedje in svojstven sistem, ki nas privede do pravega rezultata. Vse to aktivira naše miselne procese: načrtovanje, primerjanje, iskanje podobnosti in razlik, razmišljanje, logično sklepanje, ustvarjanje vidnih podob.
 • Vključujemo tudi izvršilne funkcije, ki so kot nekakšen »možganski dirigent« za načrtovanje, koordiniranje in nadzorovanje vseh kognitivnih procesov.
 • Pri vseh procesih sodeluje tudi spomin: kratkotrajni, delovni in dolgotrajni spomin
 • Med sestavljanjem sestavljanke z opazovanjem, primerjanjem oblik, barv in vzorcev krepimo vidne zaznave in spodbujamo koordinacijo oko roka ter finomotorične spretnosti. Senzorne in motorične funkcije so medsebojno odvisne. Senzorni signali uravnavajo, da je prstni prijem dovolj natančen, finomotorika pa se povezuje z uporabo drobnih mišic v prstih, rokah in ramenu, v povezavi z vidom ali/in tipom.
 • Aktivnost kot je sestavljanje sestavljanke deluje na več ravneh in zato aktivira več delov možganov. Pri sestavljanju se aktivirata obe možganski polovici, desna in leva, kar je za ohranjanje možganske prožnosti še posebej pomembno.
 • Ker so na sestavljankah podobe, ki so povezane z vsakdanjim življenjem to omogoča lažji priklic spominov iz preteklosti (epizodični spomin). Ko se oseba med pogovorom spominja prijetnih dogodkov iz preteklosti, s tem krepi in ohranja epizodični spomin, komunikacijske veščine ter govorne in jezikovne sposobnosti.
 • Pozitivni vplivi in učinki sestavljanja sestavljank se prenašajo tudi na čustva in psihosocialno področje. Pogovor o znanih temah in uspeh ob dokončanju sestavljanke krepita občutek zaupanja, varnosti, sprejetosti ter ohranjata občutek osebne zmožnosti in kompetentnosti.
 • Opazovanje in izvedba naloge sta odvisni tudi od naše usmerjene pozornosti. Pozornost igra ključno vlogo pri skoraj vseh miselnih procesih, omogoča nam, da sledimo pogovoru, opravljamo neko aktivnost, opazujemo naravo, poslušamo glasbo, slikamo, okušamo dobro hrano itd. Če smo za določeno nalogo bolj motivirani in jo radi opravljamo, bo naša pozornost večja, opazovanje bo natančnejše. Kadar sestavljamo zavzeto, pozabimo na vsakdanje skrbi in se lažje sprostimo.

Sestavljanje lahko do določene mere prispeva k zmanjšanju tveganja za kognitivni upad ali ga upočasni.  Aktiviranje procesov mišljenja, koncentracije in spomina lahko zakasni pojav pešanja spomina, ki je značilen za demenco, zato je omenjeno priporočjivo tudi kot preventiva. 

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

Dodatne informacije

Vsebina: 1 leseni okvir (vezana plošča 24 cm x 24 cm x 2 cm), 31 lesenih kosov sestavljanke

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.