dementia-educo-counting-street-2

Ulica štetja

101.87

Igra omogoča zabavno učenje štetja z dostavo pisem. Otrok ali odrasla oseba dostavi pisma hišam na podlagi barv in števil. Med igro posameznik sešteva, odšteva ter številči pošto s pomočjo 16 kartic z nalogami. Pravilnost opravljenih nalog se preveri z ogledom pravilnega rezultata na hrbtni strani kartice z nalogo. Igra je lahko družabna, lahko pa jo izvajamo kot trening za ohranjanje matematičnih veščin, deklarativnega in  proceduralnega spomina, 

Aktivnost je primerna:

 • za utrjevanje številskih predstav pri otrocih,
 • za osebe z blago do zmerno stopnjo demence,
 • kot preventivna aktivnost,
 • kot samostojna aktivnost, aktivnost v paru ali v skupini.

Ključne koristi izdelka:

 • ohranja in utrjuje številske predstave (štetje naprej, nazaj, v korakih),
 • ohranja in utrjuje prepoznavanja in uporabo številskih simbolov,
 • ohranja in krepi deklarativni in semantični spomin,
 • krepi finomotoriko in koordinacijo oko roka,
 • sprošča in ohranja občutek osebne zmožnosti,
 • krepi miselne aktivnosti: pozornost in koncentracijo.

NAVODILA ZA UPORABO_ULICA ŠTETJA (pdf)

Razpoložljivost: na zalogi
SKU: E522882

Opis

Računamo, ko nakupujemo, analiziramo družinske stroške, tehtamo živila, štejemo dneve itd. Številske predstave usvojimo že v zgodnjem otroštvu. Medtem, ko jih utrjujemo, se shranjujejo v dolgotrajni spomin. Z leti, ko nekatere kogntivne funkcije upadajo, lahko s treningom številskih predstav in računanjem skrbimo, da znanje ohranjamo čim dlje časa. Preko igre je na zabaven, sproščen način, samostojno, v paru ali s prijatelji, takšna aktivnost še prijetnejša. Z igro krepimo matematične veščine, deklarativni in proceduralni spomin.

 • Spominov imamo več vrst. Znanja, osebne izkušnje in dogodke iz našega življenja shranjujemo v deklarativnem spominu, v t.i. pojmovnih mrežah, ki so prepletene med seboj, podobno kot pajkova mreža. Podatki se združujejo v kategorije in imajo določeno zaporedje oziroma hierarhijo. Pri vajah razvrščanja, kategoriziranja in primerjanja aktiviramo naše pojmovne sheme.
 • Igra Ulica štetja krepi deklarativni spomin, ko števila razvrščamo glede na velikost in uporabljamo znanje o postopkih računanja.
 • Med računanjem krajši čas zadržimo števila v spominu, da prikličemo pravilni rezultat. Takrat uporabljamo delovni spomin. S treningom kratkotrajnega delovnega spomina lahko povečamo kapaciteto delovnega spomina, ob tem pa se lahko izboljšajo tudi nekatere kognitivne sposobnosti, saj delovni spomin vpliva na procese višjega kognitivnega področja.
 • Proceduralni spomin krepimo, ko računamo ali kakšno drugo nalogo izvedemo postopoma, po korakih, zaporedoma itd.

Pri osebah z demenco sta pomembna dejavnika učenja domačnost in poznanost stvari. Pri izbiri didaktičnega materiala in drugih pripomočkov je ključno, da uporabljamo takšne predmete ali naloge, ki jih bo oseba prepoznala (npr. izberemo lažje naloge, kot je računanje enostavnih računov do 10, 20 ali 100 ali zgolj štetje do 10 ali 20), saj je najbolje vaditi aktivnosti in rutinska opravila, ki so še ohranjena. Večkrat kot jih bomo trenirali, bolj bo oseba uspešna, zadovoljstvo pa vpliva tudi na njeno počutje in samopodobo. Tako bomo dosegli večji učinek, kot če bi osebo učili novih veščin, sploh kadar je demenca že prisotna.

Kombinacija abstraktnih števil in simbolov, ki so prikazani grafično, omogoča lažji in hitrejši priklic podatkov iz dolgotrajnega spomina, zato bo oseba s kognitivnim upadom oz. v začetni fazi demence lažje sledila aktivnosti.

Če igro izvajamo kot družabno aktivnost ohranjamo komunikacijske veščinesocialne kompetence ter spodbujamo pozitivno samopodobo.

Če igro izvajamo kot družabno aktivnost ohranjamo komunikacijske veščinesocialne kompetence ter spodbujamo pozitivno samopodobo.

Za vsako aktivnost velja, da ima pozitivne učinke šele takrat, ko ni za osebo ne preveč enostavna in ne preveč zahtevna, zato je pomembno, da izberemo primerno zahtevnost aktivnosti.

Za uspeh velja načelo treh ključev:

 • Pogostost: aktivnost naj se izvaja dovolj pogosto (priporočeno 2-3 krat na teden).
 • Trajanje: potrebnih je več ponovitev v daljšem časovnem obdobju (2-3 mesece).
 • Intenzivnost: dovolj intenzivno pomeni, da smo pri aktivnosti zavzeti in pri njej vztrajamo nekaj časa (od 15, 30 do 45 minut, odvisno od zmožnosti posameznika).

 

NAVODILA ZA UPORABO_ULICA ŠTETJA (pdf)

Dodatne informacije

Dimenzije: 36.5 x 14 x 10.5 cm (lesena škatla s pokrovom)

Vsebina: 2 stojali, 2 vrsti hiš, 16 kartic z nalogami, 10 hišnih številk (številke in pike), 100 večbarvnih ovojnic, priročnik z navodili za uporabo

Proizvajalec: Educo

INFORMACIJE:

Varno nakupovanje
Nakupujte brez skrbi, podatki so pri nas varni!

Dostava izdelkov
Izbrane izdelke dostavimo v 5-8 delovnih dneh.

Strokoven izbor izdelkov
Za izbor izdelkov skrbi ekipa s strokovnimi znanji in izkušnjami.

Nakup in plačilo po predračunu
Izdelke lahko naročite tudi na info@silver-way.com; napišite SKU kode željenih izdelkov (najdete jih ob opisu vsakega izdelka) ter količine in poslali vam bomo predračun. Izdelki prispejo na vaš naslov 5-8 dni po plačilu predračuna.