O demenci

Prosimo izberite željeno aktivnost:

Kako prepoznati demenco
in z njo živeti

Demenca je skupek simptomov, ki postopoma prizadene višje možganske funkcije, kar se odraža v težavah na področjih človekovega vsakodnevnega delovanja in na kakovosti njegovega bivanja. Z napredovanjem demence prihaja tudi do osebnostnih sprememb.

Napredovanje demence je postopno in traja nekaj let. Prizadene spomin in druge kognitivne funkcije kot so pozornost, mišljenje, presojanje, hitrost obdelovanja podatkov v možganih, časovno in prostorsko orientacijo, kasneje pa tudi govorno-jezikovne zmožnosti, senzorne in motorične zaznave. Pojavijo se tudi motnje razpoloženja, čustvovanja in vedenja. Najpogostejša demenca je Alzheimerjeva demenca. Za demenco velja, da je ne moremo preprečiti, z zdravim načinom življenja ter nekaterimi preventivnimi ukrepi pa lahko njen potek pomembno upočasnimo.

 

Preberi več

Zdrav življenjski stil, ki vključuje fizično in miselno aktivnost, zdravo prehrano, izogibanje odvisnostim, druženje, dovolj spanja in izogibanje stresu so varovalni dejavniki pri napredovanju demence. Tveganje za demenco je odvisno od razmerja teh faktorjev skozi celo življenje. Preventivno delovanje je velik izziv zaradi multiplih dejavnikov. Veliko raziskav kaže pozitivne korelacije med treningom spomina, izogibanjem rizičnim dejavnikom in upočasnitvijo demence – ključ je v pravočasnem, dovolj intenzivnem in pogostem ukrepanju.

 

Preberi več

Prvi in najpogostejši simptom demence je motnja spomina, sledijo ji težave s pozornostjo, prostorsko in časovno orientacijo in počasnejše miselno procesiranje. A vsaka motnja spomina še ni demenca. V kolikor gre za demenco, ukrepajmo že ob njenih prvih simptomih, saj je lahko to ključ do upočasnitve napredovanja kognitivnega upada ali predstavlja zamik demence v čim kasnejše obdobje. Vsako preventivno delovanje je torej zelo smiselno. Preventivno delovanje lahko pomembno podaljša in ohrani našo samostojnost in neodvisnost. Prepoznajmo znake demence in se z njimi čim prej soočimo!

 

Preberi več

Demenca napreduje postopno. Posameznik prehaja skozi več faz demence, vsaka pa ima svojstvene značilnosti, ki vplivajo na celotno delovanje osebe. Priporoča se načelo postopnosti pomoči. Začetna in rahlo napredovana stopnja demence naj bo izziv za preventivne aktivnosti, ki predstavljajo varovalne dejavnike pri napredovanju demence. Če je demenca bolj napredovana pa poskrbimo za aktivnosti, ki bodo ohranjale posameznikovo dostojanstvo in identiteto, dobro počutje in čim bolj kakovostno preživljanje prostega časa.

 

Preberi več

Komunikacija z

osebo z demenco

Smiselne aktivnosti za

osebo z demenco

Vrste demenc

Degenerativne demence prizadenejo celoten živčni sistem. Druge demence so nedegenerativne, pogosto so posledica možganskih kapi, vnetij, prehrane itd.

Alzheimerjeva demenca (AD)

Alzheimerjeva demenca je najpogostejša demenca. Pri njej gre za odmiranje možganskih celic, kar postopoma prizadene celotno človekovo delovanje in povzroča osebnostne spremembe. Preberi več

Vaskularna demenca (Vad)

Infarkti in pogoste možganske kapi so najpogostejši vzroki vaskularne demence. Prizadetost malih in srednjih možganov vpliva na več funkcij posameznikovega vedenja. Preberi več

Frontotemporalna demenca (FTLD)

Do prizadetosti sprednjega in srednjega predela možganov, ki sta odgovorna za načrtovanje, kontrolo vedenja, presojanje, osebnost posameznika itd., pride zaradi posledic frontotemporalne demence. Preberi več

Bolezen Lewyjevih telesc (DLB)

Bolezen Lewyjevih telesc vpliva na posameznikovo kontrolo gibanja in govora, hkrati pa povzroča upad tudi drugih kognitivnih funkcij, motnje razpoloženja, dezorientacijo. Preberi več

Najbolj priljubljeni izdelki za

pomoč osebam z demenco

Največji učinek treningov se pokaže pri začetni ali rahlo napredovani demenci. Ukrepajte pravočasno, spremenite navade in okrepite varovalne dejavnike!