O demenci

Prosimo izberite željeno aktivnost:

Kako prepoznati demenco
in z njo živeti

Demenca je skupek simptomov, ki postopoma prizadene višje možganske funkcije, kar se odraža v težavah na področjih človekovega vsakodnevnega delovanja in na kakovosti njegovega bivanja. Z napredovanjem demence prihaja tudi do osebnostnih sprememb.

Napredovanje demence je postopno in traja nekaj let. Prizadene spomin in druge kognitivne funkcije kot so pozornost, mišljenje, presojanje, hitrost obdelovanja podatkov v možganih, časovno in prostorsko orientacijo, kasneje pa tudi govorno-jezikovne zmožnosti, senzorne in motorične zaznave. Pojavijo se tudi motnje razpoloženja, čustvovanja in vedenja. Najpogostejša demenca je Alzheimerjeva demenca. Za demenco velja, da je ne moremo preprečiti, z zdravim načinom življenja ter nekaterimi preventivnimi ukrepi pa lahko njen potek pomembno upočasnimo.

 

Preberi več

Zdrav življenjski stil, ki vključuje fizično in miselno aktivnost, zdravo prehrano, izogibanje odvisnostim, druženje, dovolj spanja in izogibanje stresu so varovalni dejavniki pri napredovanju demence. Tveganje za demenco je odvisno od razmerja teh faktorjev skozi celo življenje. Preventivno delovanje je velik izziv zaradi multiplih dejavnikov. Veliko raziskav kaže pozitivne korelacije med treningom spomina, izogibanjem rizičnim dejavnikom in upočasnitvijo demence – ključ je v pravočasnem, dovolj intenzivnem in pogostem ukrepanju.

 

Preberi več

Prvi in najpogostejši simptom demence je motnja spomina, sledijo ji težave s pozornostjo, prostorsko in časovno orientacijo in počasnejše miselno procesiranje. A vsaka motnja spomina še ni demenca. V kolikor gre za demenco, ukrepajmo že ob njenih prvih simptomih, saj je lahko to ključ do upočasnitve napredovanja kognitivnega upada ali predstavlja zamik demence v čim kasnejše obdobje. Vsako preventivno delovanje je torej zelo smiselno. Preventivno delovanje lahko pomembno podaljša in ohrani našo samostojnost in neodvisnost. Prepoznajmo znake demence in se z njimi čim prej soočimo!

 

Preberi več

Demenca napreduje postopno. Posameznik prehaja skozi več faz demence, vsaka pa ima svojstvene značilnosti, ki vplivajo na celotno delovanje osebe. Priporoča se načelo postopnosti pomoči. Začetna in rahlo napredovana stopnja demence naj bo izziv za preventivne aktivnosti, ki predstavljajo varovalne dejavnike pri napredovanju demence. Če je demenca bolj napredovana pa poskrbimo za aktivnosti, ki bodo ohranjale posameznikovo dostojanstvo in identiteto, dobro počutje in čim bolj kakovostno preživljanje prostega časa.

 

Preberi več

Komunikacija z

osebo z demenco

Smiselne aktivnosti za

osebo z demenco

Vrste demenc

Degenerativne demence prizadenejo celoten živčni sistem. Druge demence so nedegenerativne, pogosto so posledica možganskih kapi, vnetij, prehrane itd.

Alzheimerjeva demenca (AD)

Alzheimerjeva demenca je najpogostejša demenca. Pri njej gre za odmiranje možganskih celic, kar postopoma prizadene celotno človekovo delovanje in povzroča osebnostne spremembe. Preberi več

Vaskularna demenca (Vad)

Infarkti in pogoste možganske kapi so najpogostejši vzroki vaskularne demence. Prizadetost malih in srednjih možganov vpliva na več funkcij posameznikovega vedenja. Preberi več

Frontotemporalna demenca (FTLD)

Do prizadetosti sprednjega in srednjega predela možganov, ki sta odgovorna za načrtovanje, kontrolo vedenja, presojanje, osebnost posameznika itd., pride zaradi posledic frontotemporalne demence. Preberi več

Bolezen Lewyjevih telesc (DLB)

Bolezen Lewyjevih telesc vpliva na posameznikovo kontrolo gibanja in govora, hkrati pa povzroča upad tudi drugih kognitivnih funkcij, motnje razpoloženja, dezorientacijo. Preberi več

Najbolj priljubljeni izdelki za

pomoč osebam z demenco

 • Igra sestavljanja Tangram

  10.20

  Ta živobarvna sestavljanka obljublja ure zabave, hkrati pa trenira logično razmišljanje in prostorsko-vizualno zaznavanje. Z 52 barvnimi lesenimi kosi se lahko sestavljajo vse vrste različnih figur in oblik. Kreativnost ne pozna meja! V priloženi knjižici je vključenih 16 predlaganih oblik sestavljank.

  Igra sestavljanja Tangram

 • Dama in šah XXL 2 v 1

  36.50

  S tem kompletom lahko igrate dve klasični igri v velikem formatu! Igralna površina je zavarovana z lesenimi palicami, ki jih je mogoče vstaviti v tla. Vrhunec: simboli na igralnih kosih so zasnovani tako, da prikazujejo vrsto gibanja figur pri šahu, s čimer pomagajo mladim ali neizkušenim igralcem.

  Dama in šah XXL 2 v 1

 • Lesena sestavljanka Geometrijske oblike

  17.90

  Ta 114-delni leseni igralni set ponuja neskončne možnosti igranja. Cilj igre, navdahnjene po svetovno znani klasični računalniški igri, je sestaviti različne geometrijske oblike. Z različnimi koščki sestavljank lahko ustvarite posamezne mozaike v neštetih kombinacijah. Ta učna igra spodbuja fino motoriko in ustvarjalnost. Poleg tega trenira otrokovo prepoznavanje barv in oblik ter njihove sposobnosti reševanja problemov.

  Lesena sestavljanka Geometrijske oblike

 • Igra Kače in Lestve XL

  42.60

  S to klasično in zelo enostavno leseno igro je cilj biti prvi igralec, ki se je “povzpel” po lestvah in dosegel mesto 100 na igralni plošči. A previdno! Če pristanete na mestu kače, boste zdrsnili nazaj! Izjemno veliko igralno polje in izredno velike igralne figurice –  okrogle zareze na plošči pa omogočajo večjo stabilnost figurice, ko jo pomaknete na določeno polje. Razburljiva igra za do šest igralcev, ki zagotavlja zabavo! Kocko in 6 igralnih kosov lahko varno shranite v priloženo vrečko iz blaga. Zabava za otroke, starše in stare starše!

  Igra Kače in Lestve XL

Največji učinek treningov se pokaže pri začetni ali rahlo napredovani demenci. Ukrepajte pravočasno, spremenite navade in okrepite varovalne dejavnike!